Psikolog Randevu

Ataşehir - Kayseri Psikolog Randevu için formu doldurun.

Psikolojik Check-Up

PSİKOLOJİK CHECK-UP | Psikolojik Test
 
Fiziksel sağlığınız hakkında bilgi almak için harcadığınız enerjinin ne kadarını ruhsal sağlınız hakkında bir şeyler öğrenmek için harcıyorsunuz? Uzun zamandır devam eden bir ağrı ile karşılaştığımız zaman genellikle aklımıza ilk gelen fiziksel bir rahatsızlık olmaktadır. Acaba vücudumda fark edemediğim sinsi bir rahatsızlık mı var gibi sorular sorarız. Bu devam eden hastalığın nedeninin psikolojik bir rahatsızlık olabileceğini düşündünüz mü? Beynimiz vücudumuzun bir parçasıdır, zihinsel olarak karşılaştığımız sağlık sorunları fiziksel sağlık sorunlarına neden olabilmekte ve katkı sağlayabilmektedir. Ruhsal ve fiziksel sağlık birbirinden ayrılmaz bir ikilidir. Psikolojik olarak sağlıklı bireylerin fiziksel hastalıklara yakalanması zordur ve daha kolay atlatmaktadırlar . Çünkü psikolojik olarak daha sağlıklı bireylerin; stresle, karşılaştıkları problemlerle, yıpratıcı zorluklarla daha iyi baş ettikleri gözlemlenmiştir. 

Psikolojik Check-Up Nedir?
Psikolojik check-up uzman bir psikolog tarafından sağlanan bir ruh sağlığı taramasıdır. Alanında belirlenmiş testlerle birlikte bireyin ruh sağlığı taramasında hangi psikolojik risk grubuna girdiğini belirlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak depresyon, anksiyete, iletişim, kaygı, iştah bozukluğu, unutkanlık, uykusuzluk gibi karşılaştığımız sorunların kaynağını belirmeye ve çözüm olanakları sunmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede günlük hayatımızın değerini yükselir ve bireyin kendini keşfetme yolculuğuna olanak sağlar. Bir psikolojik check-up’ın birincil işlevi, bireyin kendi karakter analizini, dayanaklık kapasitelerini, refah düzeylerini, kırılganlıklarını daha iyi anlayarak adaptif yaşam düzeylerini iyileştiren seçimler yapılmasını sağlar.

Neden Psikolojik Check-Up Yaptırmalıyız?
Fiziksel ihtiyaçlarımız psikolojik ihtiyaçlarımız kadar önem arz etmektedir. Ruh sağlığı sorunları genellikle fiziksel sağlık sorunlarıyla çok yakından bağlantılıdır. Akıl sağlığı, kardiyovasküler hastalık, diyabet, obezite, astım, epilepsi ve kanser gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasını etkileyebilmektedir.

Ruh Sağlığı Kontrolüne İhtiyacımız Olduğunu Gösteren Bazı Maddeler
Ruh halindeki değişiklikler: Normalde mutlu ve anlayışlı bir insanken son zamanlarda kendinizi en küçük şeye bile sinirlenirken mi buluyorsunuz? Bunun bazı zihinsel veya duygusal sorunların bir işareti olabilmektedir. Altta yatan neden küçük bir ruh hali değişikliği olmayabilir.
Uyku düzeninin bozulması: İnsanlar çoğu zaman yeterince ve verimli uyuyamadığını ve artık bu durumun günlük yaşantısını etkileyecek düzeyde olduğunu söylemektedir.
İnsanlarla iletişim yaşamakta karşılaşılan sorunlar: Normalde sosyal bir kişinin kendini soyutlamaya ve insanlardan kaçınmaya başlaması depresyon veya anksiyetenin de belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden kendinizi kontrol ederken ve kaçınırken bulursanız, kendininize bunun nedeni sormanızda fayda vardır.
Az ya da çok yemek: İnsanların tatil zamanları gibi arada kaçamak yaptığı zamanlar vardır. Ancak uzun süreli iştah artışı ve aşırı yeme, stres veya duygusal yeme belirtisi olabilir. Kısa süreli stres iştah kaybına neden olabilirken, uzun süreli stres ise iştah artıran kortizol hormonunu artırabilmektedir.
Rahatsızlık hissi: Her zaman çalışan ve sizi yoran bir zihin endişe belirtisi olabilir. Sıklıkla gelip giden depresyonun aksine, kaygı hayatın değişmez ve kolayca gözden kaçan bir parçası haline gelmiştir. Anksiyetenin baş ağrıları, nefes alma sorunları gibi fiziksel semptomlarla ortaya çıkmaktadır.
Hayır diyememek: İnsanlar sevdiği, değer verdiği insanlara veya insanları kırmamak için onlardan istenen şeyleri kabul ederler, hayır demezler. Hayır dememek başlarda çok büyük sıkıntılara neden olmasa da zamanla günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkilemeye başlar. Kendinizi insanlara hayır demek isteseniz bile evet derken buluyorsanız yardım almak ve bu sorunun nedenini öğrenmek için uzman bir psikoloğa danışmanızda fayda vardır.
Olumsuz düşüncelerin içinde boğulmuş gibi hissetmek: Günlük yaşantı içerinde bireyler hem olumlu hem de olumsuz düşüncelere sahiptir ve bu durum normaldir. Ama birey kendini artık bu düşüncelerin içinde boğulmuş hissetmeye başlıyorsanız bir problem var demektir.
Kendini suçlamak: Hayatta karşılaşılan problem ve olumsuz olaylarda bireylerin hataları olması ya da hatalarını kabul etmesi normal ve sağlıklı bir durumdur. Bu karşılaşılan olaylarda suçlu taraf olarak sadece  ve sürekli kendimizi suçlu olarak bulmamız bir problem olduğunun göstergesidir. 

Hangi Psikolojik Testler Uygulanır?

MMPI Kişilik Testi: Türkiye’ye uyarlanmış olan Amerika kökenli MMPI testi, dünyanın çeşitli yerlerinde de yaygın olarak kullanılmakta olan bir testtir. Çeşitli kişilik özellikleri ile ilgili birçok sorundan oluşan bu test, psikolog eşliğinde uygulanmakta ve hastanın kişiliği ile ilgili objektif ve bilimsel sonuçlar vermektedir.

SCL-90 Psikolojik Tarama Testi: Kişiler arasında yaşanılan problemler, takıntılar, depresif duygu ve düşünceler, öfke, kaygı, paranoyak, fobi, düşmanlık gibi psikolojik sıkıntıların olup olmadığını tarayan ve sıkıntıları derecelendirmeye yarayan bir testtir. Nörolog ve beyin cerrahları sinirsel ağrı yaşayan hastaların ağrı şiddetinin artmasının altında yatan psikolojik sıkıntıların neler olduğunu belirmek için de SCL-90 tarama testinin yapılmasını isteyebilir. 

Beck Depresyon Ölçeği: Bireyin depresyonda olup olmadığını ya da derecesini belirlemeyi sağlayan yirmi sorudan oluşan ve yaklaşık 5 dakikanızı alan bir testtir. Tüm dünyada ve Türkiye’de en sık kullanılmasının yanı sıra objektif ve geçerli sonuçlar sağlayarak tedavinin başında ve sonunda bize karşılaştırma imkanı sağlar. 
Beck Anksiyete Ölçeği: Uluslararası geçerliliği olan ve anksiyete düzeyini ölçen 21 soruluk bir testtir. Tanı konmasından çok tarama yapma amacı içeren test anksiyete belirtileri ile ilgilidir. Test yapılırken ‘hiç, hafif, orta, ciddi ’ seçenekleri ile birey son bir haftayı değerlendirerek sorulara cevap verir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı) Testi: 37 maddeden oluşan test, hastanı kontrol etme, temizlik, yavaşlık, kuşkucu gibi düşünce alanlarında ne kadar sıkıntı yaşadığını kontrol eder. Test sonucunun yüksek çıkması halinde hasta psikoterapi ya da ilaç tedavisine yönlendirilmektedir. Takıntıların tedavi edilmemesi yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra yaşamı daha da kısıtlar.

Dikkat Testi: Bireylerin odaklanma becerisini ölçmesini yarayan testlere verilen isimdir. Test odaklanma da güçlük yaşayan bireylerin ne ölçüde dağınıklık ve eksiklik sıkıntısı yaşadığını ölçmek amacıyla yapılmaktadır. D2 Dikkat testi ve Moxo Dikkat Eksikliği testleri yapılmaktadır.

D2 Dikkat Testi: Psikomotor hızı ve performans seviyesini ortaya çıkaran 8 dakikalık test zihinsel konsantrasyonun belirlenmesini sağlayan bir testtir.
Moxo Dikkat Testi: Moxo, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) dört ana semptomu olan dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin ölçülmesini sağlayan bir testtir.

Psikolojik Chech-Up | Psikolojik Test için Online / Yüzyüze Randevu için Psikolog Randevu bölümünden bilgilerinizi bırakabilirsiniz.